Blog

Dimmers voor 230V inbouwspots led

Met dimbare inbouwspots led maak je van elke kamer eenvoudig een sfeervolle omgeving, of juist een omgeving waar je goed in kunt werken. Door aan een knop te draaien, kun je de intensiteit van het licht uit de inbouwspots instellen hoe je zelf wilt. Helder licht om je bij te concentreren, minder fel licht om lekker tv te kijken of gezellige gesprekken te voeren met familie en vrienden.

Wanneer je kiest voor inbouwspots led van 230 volt, moet je vóór de aanschaf goed kijken of je deze lampen wel kunt dimmen. Bij veel van deze badkamer inbouwspots voor led is dit namelijk niet mogelijk, tenzij dit specifiek op de verpakking vermeld staat. Voor badkamer led inbouwspots die wel dimbaar zijn, zijn er twee soorten dimmers beschikbaar. Deze twee dimmers worden hieronder toegelicht.

Fase aansnijdingsdimmers voor 230V inbouwspots led

De eerste optie voor het dimmen van inbouwspots led van 230 volt, is met behulp van een fase aansnijdingsdimmer, ook wel “leading edge” genoemd. Deze dimmers worden al het langst geproduceerd en zijn het goedkoopst in de aanschaf. Hierbij worden de inbouwspots led gedimd door middel van een ontstoringsspoel.

Fase afsnijdingsdimmers voor 230V inbouwspots led

De tweede optie is het kiezen voor fase afsnijdingsdimmers, ook wel “trailing edge” genoemd. Bij deze dimmers wordt de intensiteit van de inbouwspots led niet geregeld met behulp van een ontstoringsspoel, omdat ze speciale ingebouwde elektronica bevatten. Hierdoor zijn ze geruisarm. Deze dimmers zijn nieuwer, van betere kwaliteit en daarom ook iets duurder in aanschaf. Ze werken erg goed in combinatie met elektronische transformators voor led  inbouwspots en voor in de badkamer.

Hoe kies je de juiste dimmer voor jouw inbouwspots led?

De keuze voor de juiste dimmer voor jouw inbouwspots led is niet altijd eenvoudig, omdat sommige inbouwspots led beter werken met fase-aansnijdingsdimmers, en andere juist met fase-afsnijdingsdimmers. Gelukkig wordt de meest geschikte dimmer voor de inbouwspots led vaak al aangegeven door de fabrikant, zodat je deze keuze niet meer zelf hoeft te maken.

Kleurtemperatuur van led inbouwspots badkamer

De stijl van je badkamer hangt heel erg samen met de temperatuur van het licht die je led inbouwspots badkamer uitstralen. Zo kun je kiezen voor led inbouwspots badkamer met een koele temperatuur wit licht, die de ruimte een strakke, schone uitstraling geven.

Koel licht wordt vaak geassocieerd met steriele ruimtes, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuis. Daarnaast kun je ook gaan voor led inbouwspots badkamer met een warmere kleurtemperatuur. Dit kan warm wit zijn, maar ook tegen het oranje of rode aan. Met deze led inbouwspots badkamer creëer je een iets minder strakke, maar wel erg sfeervolle omgeving. Dit is ideaal om lekker te kunnen ontspannen in de badkamer. Hoe selecteer je de led inbouwspots badkamer met de juiste temperatuur?

Hoe de temperatuur van led inbouwspots badkamer wordt aangegeven

De kleurtemperatuur van led inbouwspots badkamer kan op twee manieren worden aangegeven: in Kelvin en met kleurcodes. Voor de Kelvin-waardes geldt dat hoe hoger het getal, hoe koeler de kleur van het licht van de led inbouwspots badkamer. Zo geeft een lamp met een temperatuur van 1000 K heel warm en rood licht, dat te vergelijken is met het licht van een kaars. Koop je echter led inbouwspots badkamer met een temperatuur van 6000 K, dan heb je licht dat te vergelijken is met koel licht van buiten.

Kleurcodes werken in principe hetzelfde, maar dan worden de temperaturen op een andere manier weergegeven. Zo staat de code 827 voor extra warme led inbouwspots badkamer met een temperatuur van 2700 K, en de code 865 voor koel witte led inbouwspots badkamer met een temperatuur van 6500 K. Andere kleurcodes staan voor temperaturen hier tussenin.

Kies voor de led inbouwspots badkamer in jouw stijl

Er is geen richtlijn voor het kiezen van led inbouwspots badkamer: de keuze is aan jou! Kies je voor een strakke, koele verlichting van 6500 K, voor natuurlijk wit van 4000 K, of voor een sfeervolle verlichting van 2700 K? Het is jouw badkamer, met led inbouwspots badkamer is alles mogelijk!

Welke soort badkamer led inbouwspots plaats je waar?

Je huis is een plaats waar werk verricht wordt, maar voornamelijk ook een plek voor ontspanning, een plek waar je je echt thuis kunt voelen. Hiervoor is een goede verlichting een heel belangrijk onderdeel. Door verschillende soorten inbouwspots in je huis te plaatsen, zorg je voor een goed verlichte omgeving in verschillende categorieën: basisverlichting, werkverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting voor in de badkamer

De basisverlichting bestaat meestal uit een grote inbouw spot aan het plafond, of een aantal kleinere inbouwspots, die ervoor zorgen dat een ruimte egaal is verlicht, zonder dat het rare schaduwen oplevert. De basisverlichting staat eigenlijk altijd aan wanneer je je in de ruimte bevindt.

Werkverlichting

Op sommige plaatsen in huis is alleen basisverlichting niet voldoende om goed te kunnen zien wat je aan het doen bent. Zo wil je in de keuken goed kunnen zien bij het koken, in de werkkamer heb je goed licht nodig om je werk te kunnen doen, en ook in de garage moet je voldoende lampen hebben voor bij het klussen. Hiervoor plaatst men vaak kleine, felle inbouwspots, eventueel met inbouwarmatuur. Hiermee kun je de spots op je werk richten, zodat je altijd goed kunt zien wat je aan het doen bent.

Sfeerverlichting

Voor de ontspannen momenten in huis wil je een fijne sfeer kunnen creëren. Vaak worden hiervoor kleine spots en strips gebruikt, of dimbare badkamer led inbouwspots. Hiermee kun je de intensiteit van het licht naar wens verhogen en verlagen, zodat je wat feller licht hebt wanneer dat nodig is, en gedimd licht om meer sfeer te creëren. Ook gekleurde led inbouwspots worden vaak gebruikt voor extra sfeer in een badkamer.

Accentverlichting

Tot slot is er nog accentverlichting. Dit wordt gebruikt om bepaalde delen van de onderdelen uit te lichten, en hier als het ware echt de focus op te leggen. Heb je bijvoorbeeld een mooi schilderij of een bijzondere plant, dan kun je hier een paar kleine inbouwspots op richten. Zo staan je meest waardevolle voorwerpen in goed licht, en kunnen ze door iedereen gezien worden.

Badkamer Led Inbouwspots zijn energie zuinig en duurzaam

Badkamer led inbouwspots

Je bent bezig te bouwen of te verbouwen en je bent op zoek naar de beste verlichting voor in en om het huis? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de wel bekende Led verlichting. Led verlichting is het nieuwe licht dat gebruikt wordt. De ander soort lampen zoals de traditionele buislamp of peerlamp kunt u maar beter laten staan.

Ledspots badkamer

Een belangrijk deel van het huis dat goede en ook aangename verlichting verdiend is de badkamer.  Oh, ja hoor, je moet ook zien of alles goed schoon en gewassen is. Toch? Maar goed. Het beste is om voor de badkamer de badkamer led spotjes speciaal voor de badkamer aan te schaffen. Tegenwoordig heb je een scala aan badkamer led inbouwspots. Je hebt ze in allerlei formaten en kleuren.  Zo heb je topmerken als Sharp en Cree die de led markt beheren.

Extreem lage (25mm) inbouwdiepte. Ronde dimbare LED inbouwspot 3 watt in witte behuizing, ook voor badkamer.

Behalve dat de Led inbouwspots voor de badkamer heel erg zuinig zijn, zijn ze ook heel makkelijk in onderhoud en hoef je niet bang te zijn dat ze door de vochtigheid zullen uitbranden of een kortsluiting zullen veroorzaken. De led inbouwspots voor de badkamer zijn zodanig gemaakt dat ze geen last hebben van vocht en kunnen zo jaren mee. Ze verbruiken 1, 3, of 5 watt. Je kan voor de badkamer led inbouwspots kopen in mooie leuke setjes, in verschillende kleuren en afmetingen, maar je kan ze ook apart kopen. Dat is ook een uitkomst als bijvoorbeeld een spotje het niet doet dat je opnieuw een hele set moet kopen. Dat is ook niet te doen. Daarom dat de led inbouwspots voor de badkamer ook apart worden verkocht. De Led inbouwspots voor de badkamer zijn niet alleen voordelig maar ook heel erg sfeervol want je kan ze ook dimmen. Dat wil zeggen dat je het licht dat uit de lamp van de Led verlichting komt feller of minder fel kan maken. Dat komt heel handig uit als je ’s morgens vroeg of ook midden in de nacht nog slaperig de badkamer binnenkomt dan wordt je niet gelijk geconfronteerd met heel erg fel licht in je ogen. De badkamer led inbouwspots met dimmer geven je de mogelijkheid om geleidelijk aan te wennen aan het licht. En dat doe je gewoon door een gepast knopje te installeren zodat je het licht op sterkte kan afstellen.