Dimmers voor 230V inbouwspots led

Met dimbare inbouwspots led maak je van elke kamer eenvoudig een sfeervolle omgeving, of juist een omgeving waar je goed in kunt werken. Door aan een knop te draaien, kun je de intensiteit van het licht uit de inbouwspots instellen hoe je zelf wilt. Helder licht om je bij te concentreren, minder fel licht om lekker tv te kijken of gezellige gesprekken te voeren met familie en vrienden.

Wanneer je kiest voor inbouwspots led van 230 volt, moet je vóór de aanschaf goed kijken of je deze lampen wel kunt dimmen. Bij veel van deze badkamer inbouwspots voor led is dit namelijk niet mogelijk, tenzij dit specifiek op de verpakking vermeld staat. Voor badkamer led inbouwspots die wel dimbaar zijn, zijn er twee soorten dimmers beschikbaar. Deze twee dimmers worden hieronder toegelicht.

Fase aansnijdingsdimmers voor 230V inbouwspots led

De eerste optie voor het dimmen van inbouwspots led van 230 volt, is met behulp van een fase aansnijdingsdimmer, ook wel “leading edge” genoemd. Deze dimmers worden al het langst geproduceerd en zijn het goedkoopst in de aanschaf. Hierbij worden de inbouwspots led gedimd door middel van een ontstoringsspoel.

Fase afsnijdingsdimmers voor 230V inbouwspots led

De tweede optie is het kiezen voor fase afsnijdingsdimmers, ook wel “trailing edge” genoemd. Bij deze dimmers wordt de intensiteit van de inbouwspots led niet geregeld met behulp van een ontstoringsspoel, omdat ze speciale ingebouwde elektronica bevatten. Hierdoor zijn ze geruisarm. Deze dimmers zijn nieuwer, van betere kwaliteit en daarom ook iets duurder in aanschaf. Ze werken erg goed in combinatie met elektronische transformators voor led  inbouwspots en voor in de badkamer.

Hoe kies je de juiste dimmer voor jouw inbouwspots led?

De keuze voor de juiste dimmer voor jouw inbouwspots led is niet altijd eenvoudig, omdat sommige inbouwspots led beter werken met fase-aansnijdingsdimmers, en andere juist met fase-afsnijdingsdimmers. Gelukkig wordt de meest geschikte dimmer voor de inbouwspots led vaak al aangegeven door de fabrikant, zodat je deze keuze niet meer zelf hoeft te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *